Животът е безкрайно пътуване...към себе си

A return to serenity 2

Така се случи, че цяло лято карахме байкове из околностите на София (Витоша, Люлин и т.н.). От три месеца и повече не бяхме стъпвали в Пирин. За никого не е тайна, че това е любимата ми планина. Дългата раздяла беше мъчителна...

Слънцето още не беше залязло, когато в петък вечерта потеглихме към Банско. Както обикновено, само двамата. Кой на гроздобер, кой на село, есента е сезон за прибиране на реколтата и приготвяне на зимнина. Ние отложихме всичко във времето. Идваше Равноденствие и трябваше да го отпразнуваме !

Вечерята в "Дива" си стана традиционна, ако не сте ходили, непременно се отбийте някой път. Готвят супер вкусно и порциите са огромни - тъкмо като за гладни планинари. Намира се в Благоевград на алея "Бачиново".

Шофирането след вечеря беше мъчително, но как да е, добрахме се до къмпинга на "Бъндерица" и то в съвсем прилично време. И пак си бяхме само ние - и пълната Луна. Беше ослепително красива - буквално - нощ. Малко след нас пристигнаха още едни софиянци. Както ще стане ясно по-късно, срещата ни с тях нямаше да остане единствена. И това е. Никой повече не дойде. Нямаше ги тълпите, нямаше я данданията. Сезонът приключи, да живее Сезонът !

На другия ден станахме рано. Скрежът от колата и по поляната още не се беше стопил. Дълбока сянка беше легнала над долината на Бъндерица.

Още докато си стягахме багажа, на паркинга на хижа "Вихрен" започнаха да прииждат коли. Хм, мислех си, че няма да има жива душа...И все пак, скромната бройка от десет-петнадесет возила не можеше да се мери с опашката през лятото, която свършва чак при Байкушевата мура.

И...настъпи дългоочакваният миг. Потеглихме нагоре в ранното утро. Небето беше кристално синьо, имах чувството, че цялата планина е пред мен, на една ръка разстояние. Сякаш никога не съм си тръгвала от тук. Идваше ми да крещя от радост !

Лека полека и Слъчо се показа и затопли измръзналите ни тела (нощес беше под нулата). Блаженство !

Уверено напредвахме по познатата пътека. След около час достигнахме мястото, където маркировката пресича Джамджиевия ръб и продължава към Казана. Спряхме, за да се подкрепим се с фурми и бисквити, след което изоставихме пътеката и внимателно поехме към скалите, надвиснали отгоре.

Джамджиевия ръб е едно от най-внушителните творения на природата, които съм виждала ! С право може да бъде обявен за едно от чудесата на България ! Близостта му ни респектира.

Хората ни питат - не е ли опасно там, горе... Не знам какво да отговоря. Предполагам, че е опасно, особено с тежката раница на гръб, която ти "разбива" баланса отвсякъде. Но ако няма закачка, ако няма предизвикателство, как ще разбереш, че си жив... Всъщност, вече знам какво да отговоря - нещо, което чух в един филм и е много ми хареса: "Danger is real, Fear is a choice".

В този ден аз направих своя избор. Тук и сега аз няма да се страхувам ! Тук и сега ще се отдам на чистото удоволствие от докосването на скалата, от общението с природата.

Завладява ме нещо подобно на екстаз и опиянение. В синьото утро, на ръба, отново сме само двамата, отново сме НИЕ и всичко е толкова истинско !!!!

Един младеж, когото помолихме да ни снима за спомен на Върха, ни попита от къде идваме, и когато му посочихме, той се плесна по челото и отвърна - "Мен ме е страх да пОгледна само, а вие как сте минали от там, не знам". Пиша всичко това не за да изтъкна колко е екстремно преживяването ни, едно че не беше екстремно, а спокойно и лъчезарно, второ, че тук във форума се описват къде-къде по-сериозни "екстремизми", а само и единствено поради многократните запитвания - "как е пътеката по Джамджиевия ръб", от които малко започва да ми писва. Пътеката всъщност си самият ти. Това е моят отговор. Всички, които тръгвате натам за първи път, помислете над него.

За около три часа и половина стигнахме до Върха. Почти нямаше хора. Всичката папляч вече лазеше по Кончето.

Няма да крия, че ужасно се изморих, определено имах нужда от почивка. Почти не бях яла от вълнение, а и три месеца пауза са много време. Човек губи форма. Ноооо...нямаше как да се задържим горе - излезе един неприятен вятър, на пориви, да ти падне шапката от него.

Почивките ги изкарахме на крак. Пътят ни продължаваше по Карстовото било. Затова и раниците ни бяха толкова тежки, искахме да нощуваме горе. Когато стигнахме заслона, целият се тресеше от вятъра. Явно наистина е бил силен. И пак си бяхме само ние.

Тук е мястото да отворя една скоба за състоянието, в което заварихме заслон "Кончето". Всичко беше обърнато нагоре с краката. Одеалата бяха на топка, измежду тях имаше разпиляна храна, по пода бяха разхвърляни празни шишета, мръсни кърпи и чорапи, скъсана палатка се въргаляше под наровете заедно с любимата ми книга за спомени и впечатления. Жалка картинка ! Още едно чисто и скъпо на сърцето ми място е оскверенено. Да, така го чувствах...Стефчо един час тупа и подрежда одеала, а аз лежах и мислих - защо сме такива, хората...И нищо не можах да измисля.

Неусетно минаха два часа. Тук времето лети. Или е спряло. Не знам кое от двете.

Чудех се, как така в това хубаво време (като изключим вятъра, си беше хубаво) още няма никой. И както се чудех, чух гласове. Две момчета и едно момиче. Идваха от хижа "Вихрен" през Казана и Премката. Беше им за първи път. Много се бяха изморили. А по-късно като се заговорихме, разбрахме, че и са се поуплашили. Наредихме се вътре кой къде ще нощува, че ако дойдат други хора, да не става патаклама. Навън здарвата си ду'аше. И не щеш ли, малко преди залез, тъкмо си пийвахме коняче с чайче, на вратата се потропа. Отначало помислих, че е вятъра, но не, някой се опитваше да отвори. Попитах има ли някой там и като се разбра, че има, станах да посрещна новите гости. Идваха от Голф-а преди Яворов, минали през Резервата, истински джедаи ! Едното момче се оказа съфорумец, та сега чакам неговите снимки с нетърпение !

После е ясно. Изпратихме последния за лятото залез, побъбрихме си и се прибрахме на топло. Вечеряхме и по леглата.

На другия ден щяхме да го караме по-лежерно. Обратно през Кутело и Казана до колата. Групата от трима, която се оказа, че са хората, с които спахме на къмпинга, не искаше да минава повторно през Кончето и рано-рано потегли към Яворов. Стефчо и Людмил отидоха до Баювите дупки, а аз останах да си допия кафето и да стегна багажа.

Беше райска утрин ! Ясно, тихо, топло. По билото щъкаха само козите, пълноправните господари на Планината.

Знам, че скоро Тя ще се "затвори". Ще паднат мъглите, ще замръзнат езерата, и всеки звук и спомен ще изчезне. А след това ще дойде Зимата. Но има време. Още време. За нас и за всички онези, които обичат разходките по анцуг и маратонки.

Ние, разбира се, няма да спрем да ходим. Но вече рядко ще си позволим така да отпуснем душите и сърцата си както в този ден, последният ден на лятото и първият ден на есента.

Замислено крача към Кутело. Усещам как слънцето милва страните ми, но леденият вятър упорито напомня кой ще командва от тук нататък по билата.

Ами, това е, мили другарчета. Няма нищо необикновено - нито маршрута, нито времето, нито компанията. Но точно в това е чара на живота, умението да живееш - да откриваш радост в дребните неща. Подадена в труден момент ръка, топла чаша чай в мразовитата вечер на 2700 метра, приятелски жест за човек, когото все още не познаваш, блясъка
на мрамора в лунната нощ, уханието на билки докато обядваме на една полянка, вперили жадно поглед към Н.В. Северната стена.

Стефчо и Людмил се върнаха от Баюви дупки, въодушевени. Даже повече от въодушевени. После всички закусихме и дружно се понесохме през облаците към познатия паркинг, познатия път и познатия завършек - кръчмата в Благоевград.
***
в утрото на всеки нов ден
  
 щастие

устремен

 изящни

единствен


Митът за пещерата

 размисъл

ВЪРХЪТ !


тишина

баланс

сила

любов

 небе

размисъл

next ?

Всички снимки

П.С. Неслучайно нарекох този албум A return to serenity. За мен планината е символ на чистота, спокойствие, вътрешна тишина, хармония. Там ги откривам, там преоткривам себе си. Планината е моето убежище, моят храм и моят дом. Сърцето ми се къса, когато горе срещам хора с нечисти помисли или последствията от тях...


Планинарски поздрав


Поздрав за всички, които:
-се качват с кола до където е възможно и след това продължават по анцуг и джапанки;
-се снимат голи до кръста на някой връх и после публикуват снимката си във фейсбук;
-звънят на майките си да кажат, че са стигнали;
-зарязват всевъзможни боклуци на всевъзможни места с надеждата, че някой ще мине след тях да ги изчисти;
-си мислят, че планината им е до колене;
-се интересуват единствено и само от времето за стигане от точка А до точка Б;
-не чувстват, не виждат, не мислят.


“За мен върховете не са стадиони, на които да задоволявам своите амбиции, 
а катедрали в които практикувам моята религия”
А. Букреев


За мен също, за мен също...

A return to serenity

I'm gonna take you
To a place far from here
No one will see us
Watch the pain as it disappears

No time for anger
No time for despair
Won't you come with me
There's room for us there

This innocent beauty
My words can't describe
This rebirth to purity
Brings a sullen tear right to your eyes

No time for anger
No time for despair
Please let me take you
'cause I'm already there 

Равноденствие !

За да потърсим равновесието в себе си и да го пренесем в живота си, във всяко свое действие и постъпка,
за да изградим стабилна и положителна връзка със света около нас
като приемаме хората и нещата такива, каквито са;
за да помним, че те, хората, никога не могат да бъдат само добри или само лоши
и че във всеки от нас има по равно от доброто и злото, но не всички даваме воля и на двете по еднакъв начин,
за да прощаваме, вместо да съдим, защото когато насочваме показалец към някого, останалите три пръста винаги сочат към нас самите,
за да открием божественото в себе си,
за да посрещнем изгрева на новото време -
сезон на изобилие, спокойствие, мъдрост, съзерцание,
се отправяме на това пътешествие, повече духовно, отколкото физическо,
пътуване през времето,
пътуване към себе си,
Равноденствие !
Потегляме към Планината на Живота,
за да пием от извора на Промяната,
по ръба между вчера, днес и утре
ще достигнем отговора на въпросите,
скрит дълбоко в Лабиринта на Тайните.
Ще се срещнем наесен, приятели !
Ще ме питате дълго и истински.

А до тогава...enjoy !




Чудодейно зрънце

"Житното зърно е емблема на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.
...
И когато вие седнете на трапезата, не мислите никак за житното зърно, не знаете каква радост то внася във вас, какви мисли то носи. Вие не знаете неговия произход. Хората не го оценяват, кокошките също – никой не го оценява. Но то е една велика загадка в света.
...
Но нека се обърнем към историята на житното зърно. Когато го посеят в земята, какво бихте казали, ако бихте били на негово място? Ще кажете: „Свърши се с нас, изчезна нашият живот, изгни!” Но в житното зърно има повече вяра, отколкото у вас. Когато е погребано в почвата, то гние и сплува, но веднага разбира езика на Слънцето и щом първите негови лъчи се появят, казва си: „Аз няма да умра, аз ще възкръсна", Петър Дънов, "Сила и живот"

"Но в житното зърно има повече вяра, отколкото у вас" - чак сега разбирам колко са истински тези думи ! Вече пети ден житните зрънца хранят тялото, хранят и душата ми, носят ми радост, спокойствие, светлина. И не искат нищо в замяна, само малко, мъничко любов...
                                                                          *
Житният режим не е диета, нито сектантска приумица. Има нещо чудодейно и преобразяващо в него ! Не е нито отслабването, нито изхвърлянето на токсините. Житният режим ни помага да се свържем с душата си, да я преоткрием. И колкото е радостно да срещнеш скъп човек, когото не си виждал отдавна, да поседите заедно, да си побъбриш с него, толкова по-радостно е...да срещнеш себе си, отново. Отвъд скърби и неволи, високо сред сияйните небеса !





One world, one tribe

велико !!!!!!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=m2ThTb6iffA

Единствено морето

 
 всичко тече, всичко се променя
но в хаоса от промени има неизменна логика -
няма случайни хора, нито случайни събития.
няма случайни пътувания. това е едно от тях - "неслучайно". за него искам да ви разкажа...
 тихо и самотно есенно пътуване до брега на морето, гръцкото, по време на което аз разбрах, че всичко се променя, нищо не остава и не може да остане същото. животът продължава  трябва и ние да продължаваме с него, без страх от бъдещето, без тъга по "златното минало", без излишна врява, без суета - спокойни,
свободни да бъдем такива каквито сме, да даваме най-доброто от себе си, да бъдем благодарни и за малкото, което получаваме
някои хора отиват на морето на почивка, аз отидох да се срещна с морето и да помълча, възхищавайки се на способността му да се променя докато винаги остава същото
ето го:
 
пясъка
 
водата
 
вечерите
 
утрините
 
кемпа
  
фрапето

върха
 
 рибарите
 
всичко се променя - хората, местата, светът, самите ние...
...може би най-вече ние. единствено морето си остава същото.
 затова инстинктивно го търсим, затова безгранично го обичаме
това е, нямам какво да добавя. настъпва златна тишина...