Животът е безкрайно пътуване...към себе си

Есенна радост



Бяхме тръгнали за заслон Ботев през Равнец, но времето ни обърка плановете. Още по пътя до Карлово видяхме, че билата са обвити в гъста мъгла. Краси пък идваше от Габрово през Шипка и каза че там вали дъжд. Така решихме да поемем към хижа „Ехо” – през Розино. За късмет, хванахме автобуса, който заминаваше след 10 мин, а следващият беше чак в 13.30 ч. Комуникацията с подбалканските селища сега е доста затруднена поради ремонт на жп линията. Като се замислия, в България май е по-лесно и по-бързо да пътуваш на стоп, отколкото с обществен транспорт.
В Розино е друг свят, сякаш времето е спряло. Питахме и разпитвахме от къде тръгва пътеката за хижата, нямаше кой да ни отговори...
Сега, когато и влак не минава, гарата е пуста, глуха, в близост до нея са се настанили няколко цигански семейства, които ни гледат с почуда – накъде сме тръгнали с тези раници ?...
Есен. Небето се схлупило над нас. Ние сме странници, които вървим по коловозите, където и да ни водят те.
Само кучешки лай продира тишината и ни сподиря до първите буки, че и след това.
Гората ни обгръща, потъваме в нея, забравяме за вчера, днес и утре, за възходите и паденията, за страха и унинението...Вековните буки са свели клони над нас, вървим в тесен тунел между тях и те сякаш доброволно се разгръщат и ни пропускат да минем.
По едно време ... пукот в далечината. „Ловци !”, казвам си. Есенната гора прокънтява. Страх ме е от тях, и с основание, защото по-късно, когато се срещаме с ловната дружинка, установявам, че въпросните ловци са кьоркютук пияни и стрелят напосоки. Поздравявам ги, а те ме поглеждат косо, по-навъсени и от небето над нас.
Необикновена е тая гора, тая есен, тая планина – и аз бързо забравям за неприятната среща край блатото. Като филтър, тишината изсмуква всички лоши емоции, натрупани в града през седмицата.
Идва ми да се затичам с всичка сила, да се завъртя като вихър с опадалите листа, цветен вихър...
Далеч от всичко черно бяло.
Гората – цветно одеало.
Докато стъпвах тихо, вглъбена в свойте мисли, събудих заспала в тревата птица. Крилете й се разтвориха, тежко се понесе към небето, току изпод нозете ми, снежнобяла унесена птица, на фона на оловносивото небе и житножълтата трева. Никога няма да забравя този момент, не искам да го забравям, искам да го запазя, искам времето да спре и удивлението и изненадата ми от това чудо, наречено Природа, да са вечни. Ловците с тихи стъпки приближават за да убиват, а аз приближавам с тихи стъпки и ловувам вълшебни мигове.
Не мога да се нагледам на тая гора, тя ми разбърка мислите – и после пак ги подреди. От страничното било, по което вървим - където е прокарана и зимната маркировка, има гледка – от тук до края на света. Дълбоки, все още запазени масиви, дълбоки сенки; крият тайни, и обитатели.
Като дълбока прегръдка е Стара планина, дълбока прегръдка на стар познайник и стар приятел...Мисля, че всеки човек си има „своята” планина, нещо като зодия, и тя се мени през различните етапи на живота, в зависимост от промените, които настъпват в характера. „Твоята” планина те кара да се чустваш добре; там ти е уютно; дори и да вилнеят бури, ти си в своя дом. Когато не си бил дълго при нея, сърцето само те води натам.
Катерим се, катерим, обръщаме се на изток – гледаме, почти над главите ни виси черен облак – закачливко. Приближава. Руното му виси – като че ли се е закачил в дърветата и те са го разкъсали изотдолу. Така му се пада !
Навличаме дъждобраните и продължаваме нагоре – приличаме на цветни призраци: един жълт, един лилав, един розов. То на дъжда му се отщя да ни мокри като ни видя такива, смешни.
...А горите пълзят нагоре - току да превалят и завладеят билото. Но така и не успяват. Ние сме хора, можем да направим това.
Мирише на дъжд, хвойна и разлагащи се листа. Вървя и тази смесица от аромати ме опиянява.
Хижа "Козя стена " се възправя срещу нас, вкопана в главното било, като крепост; погледа стига чак до Беклемето. Арката на свободата стърчи, прилична на вълшебна порта, през която се провират облаците от север на юг. Митична арка, която крепи небето.
Подскачам и викам "Козя стена" безброй пъти, но откъм Козя стена никой не отговаря. А съм сигурна, че ме виждат и ме чуват. Мярвам и човек, който се прокрадва в мъглата по темето на вр. Юмрука, махам и на него, защото искам да споделя с някого радостта си, че съм тук, но и той отминава. Притихвам и продължавам напред.
Чувала съм хората да казват, че планината ги карада се чустват незначителни, малки, но за мен е точно обратното. Точно тук и точно сега аз се чуствам по-значима от всякога и искам целия свят да знае за мен. Всяко листенце, шипка, бодилче, мъхче да усети моята радост. Или може би тяхната есенна радост се прелива в мен ? Кой е казал, че есента носи само тъга. На изтерзаните души, които копнеят спокойствие спокойната есен носи щастие и само щастие. Няма нищо по-сладко от есенната радост на природата - дърветата, листата, цветята, билките, тревите, садали всичко от себе си и се приготвят да заспят зимен сън, необезпокоявани от нищо. Дали ние, хората, сме способни изобщо някога да се почустваме така ?...
Сияние на слънце през мъгла е като чудо на вр. Юмрука.


Ето и снимките:

Потъваме в гората































Есенни багри


На вр. Юмрука (Големия Кютек, хихихи)

Поглед от Ехо






daybreak

Посоки













Беше утро, но за малко...









х.КОЗЯ СТЕНА









Хаха, и тук, за тези, които имаха търпение да изчетат текста и да изгледат снимките, идва специалното продължение. На слизане от вр. Юмрука Ивана щракна властно с пръсти и над Стара планина настана царството на поп-фолка. Мощната снага на върха и мъглата създаваха за нас звукова бариера пред адовите звуци. Атмосфера на усамотение се бе възцарила навсякъде около нас и философски размишления и бъдещи стихове ни сподиряха като призраци, чакащи справедливото си оживяване в спокойната нощ. Но ето, че викове от мощни, потни мъжки гърла се разнесоха из безвремието и ние бяхме предупредени, че няма да е лека нощ, деца.
Хижа "Ехо" се стопанисва от русенско туристическо дружество, което е сключило сделка с всички русенски университети, които бълват студенти на партиди всяка събота и неделя. Студентите не обичат планината и не обичат да пътуват 24 часа от Русе до Беклемето, но за сметка на това обичат чалгата до болка и трябва да си "вземат подписа" по "физическа култура".
Сега, идва много важен момент, гледайте - аз отварям вратата, влизам в преддверието, там е пълно с угарки от цигари, натъпкани в пепелници (явно тук е "място за пушене" по негласно споразумение), мръсни чаши от кафе, пластмасови чашки от алкохол и много, много обувки с всякакви размери, цветове и миризми. По-късно се оказа, че един от тези чифтове обувки не е успял да стигне до тук, а се е предал по пътеката от "Козя стена" до "Ехо", където се предават и повечето от участниците в 24Х100.
Влизам в столовата, където чалгата струи предимно от мобилни телефони (все още). Изведнъж става с една идея по-тихо, всички погледи се вторачват в нас, но всичко е само за миг, като в уестърн, после нещата се връщат бързо по местата си. Тук те не са в изобилие обаче.
Цял следобед вървим, нито сме закусвали, нито сме обядвали, за това пък сега сме твърдо решени да вечеряме. Завоюваме си един квадратен метър до вратата и започваме да вадим един по един припасите от раниците си.
През това време атмосферата се нажежава, чичкото от съседната маса става все по-любезен докато ми подава солта, столовата се изпълва с все повече хора (студенти), хижарите се щурат насам-натам, нека бъде светлина - агрегатът е запален, проклятие, веднага бива завладян е телевизора. Съседите от Тензолабораторията извадиха и пистолет, заразени от всеобщата превъзбуда, е, ами, аз уж съм спокоен човек, но вече започва да ме избива на агресия.
Тогава решавам да взема нещата в свои ръце - в пряк и преносен смисъл (момчетата са непукисти или пък имат висок праг на търпимост). Минаваме на план Б.
На втория етаж малка компания прекарва вечерта си скромно в слушане на български народни хора (който го държат краката, танцува; най-вече това са децата). Ние се присламчваме в един ъгъл на масата и оставяме чалга-диваците да вилнеят необезпокоявани във владенията си. Скоро идва време за Сънчо и столовата с общи усилия набързо се превръща в спалня. Старите туристи хвърлят по някоя недотам приличина шегичка и мощно захъркват в мрака.
На сутринта часовникът звъни в 7.00 ч. Планирали сме преход през Юмрука към Вежен. Поглеждам през прозореца - старата познайница, мъглата, мощно е налегнала старопланинксите върхове. С две думи - нищо се не вижда. Връщам се обратно под топлата завивка, явно не ни е ден за преход.
С периферното си зрение, или по-скоро с фотографския си усет, дочувам прищракване на затвор на фотоапарат. Хммм, някой ни снима, ще се караме !
Изведнъж светлина облива лицето ми и аз скачам като ужилена. Грабвам своя апарат и тичам навън рошава и неумита. За ходене не става, но гледката, която се разкрива пред очите ми, е неописуема. Златна мъгла прелива като море през билото и то ту се открива, ту се забулва.
След кратко съвещание край сутрешното кафе, единодушно решаваме, че потегляме към Беклемето.
Прибирането на багажа е кошмар - след снощната почерпка.
Бързо се разсънваме из мократа трева, която стига до колене. Вятърът е лукав и студен.
Краката ми направо се вкочанясват. Гората, оплетена в мъгла, е призрачна и красива. Есента си отива.
Идва зима.
Криволичим ту от север, ту от юг, следвайки пътеката. Навред е лунен пейзаж.
Сами сме.
Спираме за чай и бърза закуска на "Козя стена". От дрехите и обувките ни тече вода.
Не след дълго успяваме да объркаме пътеката, което ни коства стръмно и бързо изкачване. Успяваме да се ориентираме благодарение на една група, която ни е застигнала и сега върви малко пред нас. Следвайки ги по петите, решаваме да изкачим вр. Козя стена - да не останем по назад.
Много красив връх !!! Лентата вече беше свършила и ни обхваща фотографски яд.
По ръба има метални въжета, които може би са необходими през зимата, но сега повече пречат, отколкото помагат. Гледка не липсва във всички посоки.
Подскачаме по камъните и се радваме като деца. Застигаме "колегите", които ни черпят с домашна ракийка, но на нас гърлата ни са пресъхнали и сме отправили жаден взор към едничката за компанията бира.
После продължаваме стремглаво надолу-нагоре към Беклемето. По пътя ни застига "папарака" от хижата и ни предлага превоз до Троян. Простено му е, че ни снима без да пита (не за друго, но не бих искала да видя сънената си мутра в някой сайт, хаха) - приемаме да се качим на драго сърце.
И така, спускаме се заедно. В Троян удряме по една бърза - и недотам бърза - бира и в 16.30, почти на мръкване, излизаме на изхода на града да си хванем стопа за София.
Въпреки, че сме "трима другари", не ни се налага да чакаме дълго. След 15-20 мин спира една кола и то директно за София. И, о, изненада, шофьорът е негър, който при това знае български ! Не ще и дума, забавлявахме се много с него, но той с нас- не по-малко. Вярно, че щяхме да сгазим катаджиите на тунел "Витиня", но на фона на общото позитивно чуство това не се брои.
На влизане в града имаше километрично задръстване, нищо ново. А може би всички се връщаха от Деня на картофа в Клисура (днешния ден), хахахахахахахаха !

Ще гледаме звездите над Осогово

Ще слушаме вятъра как се провира между камъните

Някъде в далечината коне ще препускат

Ден ще си отива и друг ще идва и нека всичко тъжно остане зад бариерата на нощта


... А в светлия есенен ден аз да се върна без спомен

Защото аз съм повелителят на тихата гора


От пресъхнало поточе пия тишина

Аз съм повелителят на смълчаната гора

Чакам снега да покрие гнилите листа


Аз съм стъпки в златната трева на залез

И онази странна миризма – смесица между трева и огън

Аз съм в своя дом !

За сега няма име ...











...
Толкова си красива ! Ти значиш толкова много за мен...