Животът е безкрайно пътуване...към себе си

73 годишна баба от с. Дряново (край Лъки) разказва как селото си пати от мечки и диви свине

- Там на онзи връх има чобанин с овце, 3-4 пъти мечката му изидала овците. Разсипа го. И обора му разстрошава, и със железа са затворени, и влиза, и влиза, и не могат да я заградят. Много лошо стана тука, значи, в нашто село. Изклаха си овцете хората заради мечката. Тука от селото хората си караха овцете на тоя да ги пасе, обаче ги манаха, щото ги изида мечката. Мене ми изяде 4, аз имах повечко овчици, лятно време ги карахме там да ни ги пасе. То човека с пушка седи и не може да ги опази и не може. Много лошо стана в нашто село.

Ама защо точно тука ?

Ами то почти навсякъде, ама тука се привърза белким ли, какво стана, срещат я даже хора, тука дето сте минали, ей долу, има един гъбарник, там са срещнали една вечер една лека кола с малко мече и големо. Хората вече взе да ги е страх и взеха да вървят с коли. Много лошо.

А тебе не те ли е страх ?

А, я сом тука до кащата, тя со мене нема да дойде.

А имаш ли куче ?

Кучета – пълно селото. Я немам куче, ама тя тука баш в селото не е доходала. Те са наплодени, та толко ходят. И казвам ти, от диви свинета и мечка, нашто село са баталяса. Животните си ги измахнаха хората заради мечката. Много хора имеха, и като ги откараме на оня човек, нема кой друг да ги пасе, оня човек ги сбираше летно време, и като ги вкара нощес, довечера, квото ще да прави, с пушка да седи, разбива, той заспи човека, тя дойде, разбие оборищата, със железни врата, със сичко. Една вечер минала ототгоре от покрива, разкрила покрива да влезе в обора.

А той не може ли да я застреля, нали има пушка ?

Ами забранена е, човека не може, не му дават да я застрели.

Ами като краде овцете ?

Никой не го интересува, че краде и хората си манаха животните.

Преди колко време се случва това ?

Лани, по-отлани.

А вие на някого оплакали ли сте се – на кмета…на горския…

Охооо, оплакваме се, ама никой не ни обръща внимание.
Вие от къде сте ?

От София.

Много хубаво сте направили да наобиколите. Тука ловното ми ги плати по 100-тина левчета. Тая овца сто лева ли прави ? Като деца ги гледаме. Обаче за това нещо да вземете мерки. Много лошо стана.

Ако се застреля мечката, ще се реши ли проблема ?

Ами ако разрешат да се изчистат, как нема да се реши ?

По-добре да ги застрелват ?

Ами да ги застрелват, разбира се, кво печелим от тия мечки ? Каква полза имат от тия мечки, та да ги държат и да тормозят народа. Така си говорим. Дивите свинета ми ровят картофите. Виж горе къде са гробищата. И там лани дойдоха, та умрелите хора щяха да изкарат. Ако не си изкараме по некое картофче, гладни ше седиме. Дивите свинета ако ги изчистят, и мечката да я манат, народът ще бъде много спокоен. Да ги убият. В Карамуш имаше такава градина, обаче от там ги пуснаха мечките. И сега се завъртяха тука в нашия район, и не се махат, и не се махат.

Ловци има ли от селото ?

Има. И в Лъки има цяла бригада. Ама не знам, разрешават ли им, не разрешават ли им да ги трепят, какво ги правят ?

Тя е защитен вид и не може да се убива.

Какво ще печелят от тая мечка ? Народа да тегли ! Кажи ми защо народа ще тегли от едни мечки ? Я не мога да разбера какво печелят от тея мечки ? Може и да печелят нещо та ги бранят. Мечките не намаляват, те се плодят.

Страх ги е хората от мечките ?

Ми как да не ги е страх, тя ще ги нападне.

Нападателна ли е ?

Че как да не е ?! Мечката е много лоша. Ама никой не ни обръща внимание.

Туристи идват ли ?

Идват. Далече не ходят.

И какво ще правите с тези мечки ?

Зимно време тя лежи, ама лятно време ходи много и народа е наплашен.

Навремето имаше ли такива неща ?

Не. От 4-5 години. Хората искаха да си гледат по няколко овчици да се препитват, но щом ги яде ката ден, няма файда. Заради това диво, младите избегаха, всичко зарезаха. Пък тука ако не са градинките…едно време си сеехме по къра, по високите бърчини…сега не може. Сега прасето го разтури. Подкопава мрежата отдолу.
Вземете мерки нещо да се поуспокои народа. Вече взе да ги е страх да идат по високото. Да вземат да си добият нещо лятно време. Тука в горите растат малини, и работи други, и сичко. По-рано се сбирахме по един билюк жени, одиме да си набереме. Сега всичко така си остава, окапва. Най-голямата грешка дето я пуснаха от Карамуш. Моят мъж е бил 35 години чобанин. Овцете където му се мяркат по бърчинките, там ги оставя и си дохада спокойно. Сега има и войчове, и мечки, и прасета. Стана диво. Т
Тука сме останали едни стъргули…

Ти на колко си години ?

На 73.
Господ да ви помага, където ходите, с крила да хвъркате !

Няма коментари: